
Araç değer kaybı başvurusu uğranılan zararın kazaya sebep olan sürücüden ya da onun aracına ait trafik sigortasını yapan şirketten alınması için yapılan başvuru işlemidir. Değer kaybının temini için birden fazla yöntem bulunur.
Günümüzde meydana gelen trafik kazalarında kasko ya da karşı tarafın zorunlu trafik sigortası aracılığıyla araçtaki hasarı karşılamak mümkündür. Ancak değer kaybı genelde göz ardı edilen ve araç sahiplerini zarara uğratabilen bir durumdur. Peki, araç değer kaybı nasıl tahsil edilebilir?
Araç Değer Kaybı Nedir?
Araç Değer Kaybı Koşulları Nelerdir?

Araç değer kaybı koşulları incelendiğinde birkaç özellik öne çıkar. Aşağıdaki şartlar araç değer kaybının alınmasını engelleyen temel unsurlardır:
- Öncelikle aracın yaşı 36’dan büyük olmamalıdır.
- Aracın daha önce hurdaya çıkarılmış olmaması gerekir.
- Kazada başvuru yapacak kişi yüzde yüz kusurlu olmamalıdır.
- Kaza tarihinin üzerinden 2 yıl geçmiş olmamalıdır.
Yukarıdaki koşullar dışında kalan ve kazaya karışan araçlar için değer kaybına başvurmak olanaklıdır.
Değer Kaybı Davasında Zaman Aşımı
Araç değer kaybı davası kazaya neden olan tarafını tespit edilmesi halinde 2 yıl süre içerisinde açılabilir. Fakat kaza tarihinin üzerinden 10 yılı aşkın süre geçtiği takdirde koşullar ne olursa olsun zaman aşımı süresi dolar ve işlem yapmak mümkün olmaz. Tek istisna olarak kazanın gerçekleşme biçimine bağlı olan ceza kanununda farklı bir zaman aşımı süresi öngörüldüyse değişiklik meydana gelebilir.
Araç Değer Kaybı Almak İçin Yapılacaklar
Araç değer kaybı almak için Asliye Ticaret Mahkemeleri’nde dava açmak, icra takibi yapmak ya da Sigorta Tahkim Komisyonu’na başvurmak mümkündür. Sigorta Tahkim Komisyonu'nda sigorta hukuku kapsamında çalışan uzman hakemler tarafından uyuşmazlıkların karara bağlandığı bilinmektedir. Dolayısıyla Sigorta Tahkim Komisyonu kararları mahkeme kararı olarak kabul edilir.
Komisyon tarafından 5 bin TL miktarına kadar gerçekleşen uyuşmazlıklar için verilen kararlar kesinlik kazanır. Bu miktarın üzerindeki tutarlar için İtiraz Hakem Heyeti’ne başvuru yapılabilir. Sigorta Tahkim Heyeti’ne başvuru olmadığı takdirde doğrudan icra takibi gerçekleştirilmesi ya da Asliye Ticaret Mahkemesi’nde dava açılması söz konusu olabilir.
Araç Değer Kaybı Hesaplama Adımları
Araç değer kaybı hesaplama adımları incelendiğinde birden fazla etken ön plana çıkar. Öncelikle aracın üretim yılı, yaptığı kilometre, trafiğe çıkış zamanı, modeli ve markası, hasar geçmişi dikkate alınır. Bu kriterler üzerinden inceleme yapıldığında; aracın değerli olduğu oranda kaza sonrası değer kaybının o kadar yüksek olacağı ifade edilebilir. Bununla birlikte değiştirildiği takdirde araçta değer kaybı oluşturmayacak lastik, far ve silecek gibi parçaların zarar görmesi hesaplama kapsamında tutulmaz.
Araç değer kaybı hesaplaması yaparken aracın mevcut trafik kazasından önceki piyasa değeri düşünülmelidir. Kaza sonrası ortaya çıkan değer hesaplandığı takdirde aradaki fark ortaya çıkacaktır. Kazada kusur oranı araç değer kaybı ödemesi alırken en önemli etkenlerden birisi olarak öne çıkar. Örnek olarak kazada hiç kusuru olmayan bir kişi aradaki farkın tamamını alırken; kusur yüzdesi değişiklik gösterdiğinde o oranda ödeme alınacaktır.
Örnek olarak mevcut aracın piyasa değeri 200 bin TL ise ve kaza sonrası değer kaybı ile birlikte 180 bin TL’ye düşüyorsa; aradaki 20 bin TL’lik fark yaklaşık kayıp miktarı olarak hesaplanır. Kazada kusur oranı bulunmayan bir kişi başvuru yaptığı takdirde bu miktarın tamamını alabilir. Ancak yüzde elli kusurlu olan birisi yaklaşık 10 bin TL’lik ödeme alacaktır.
Araç değer kaybı hesaplaması sigorta şirketleri tarafından yapılır ve SDDK aracılığıyla Resmî Gazete’de yayınlanan yeni düzenlemeye uygun takip edilir. Araç değer kaybı oluşması durumunda ilk olarak kaza yapılan araç sürücüsü ile kaza tespit tutanağı oluşturmak gerekir. Ayrıca aracın tamirinde ödenen miktarın faturası alınmalıdır. Ardından gerekli belgelerle araç değer kaybı işlemi için başvuru yapılır.
https://www.ifhaber.com/makale/arac-deger-kaybi-basvurusu-nasil-yapilir/?feed_id=10998&_unique_id=646b77a224c6c
Yorumlar
Yorum Gönder