Ana içeriğe atla

Araç Değer Kaybı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Araç değer kaybı başvurusu uğranılan zararın kazaya sebep olan sürücüden ya da onun aracına ait trafik sigortasını yapan şirketten alınması için yapılan başvuru işlemidir. Değer kaybının temini için birden fazla yöntem bulunur.

Günümüzde meydana gelen trafik kazalarında kasko ya da karşı tarafın zorunlu trafik sigortası aracılığıyla araçtaki hasarı karşılamak mümkündür. Ancak değer kaybı genelde göz ardı edilen ve araç sahiplerini zarara uğratabilen bir durumdur. Peki, araç değer kaybı nasıl tahsil edilebilir?

Araç Değer Kaybı Nedir?

Araç değer kaybı aracın geçirdiği kaza sonrası ikinci eldeki piyasa fiyatının düşmesi olarak tanımlanabilir. Kaza geçiren araç iyi bir onarıma tabi tutulsa da değerinde bir miktar azalma meydana gelir. Bu durum orijinal parçanın değiştirilmesi ve yedek parça kullanımıyla bağlantılıdır. Her kazanın ardından araçta değer kaybının oluşmasının temel sebebi; mevcut kazaların Tramer Kayıtları üzerinde işlenmesidir. Araç satın alınmak istendiğinde bu kayıtlar görülür ve kazaya karışan araçlar genelde tercih edilmez. Ancak zararın önüne geçmek için değer kaybı başvurusu yapmak ve belli bir ödeme almak mümkündür.

Araç Değer Kaybı Koşulları Nelerdir?

Araç Değer Kaybı Koşulları Nelerdir?
Araç Değer Kaybı Koşulları Nelerdir?

Araç değer kaybı koşulları incelendiğinde birkaç özellik öne çıkar. Aşağıdaki şartlar araç değer kaybının alınmasını engelleyen temel unsurlardır:

  • Öncelikle aracın yaşı 36’dan büyük olmamalıdır.
  • Aracın daha önce hurdaya çıkarılmış olmaması gerekir.
  • Kazada başvuru yapacak kişi yüzde yüz kusurlu olmamalıdır.
  • Kaza tarihinin üzerinden 2 yıl geçmiş olmamalıdır.

 Yukarıdaki koşullar dışında kalan ve kazaya karışan araçlar için değer kaybına başvurmak olanaklıdır.

Değer Kaybı Davasında Zaman Aşımı

Araç değer kaybı davası kazaya neden olan tarafını tespit edilmesi halinde 2 yıl süre içerisinde açılabilir. Fakat kaza tarihinin üzerinden 10 yılı aşkın süre geçtiği takdirde koşullar ne olursa olsun zaman aşımı süresi dolar ve işlem yapmak mümkün olmaz. Tek istisna olarak kazanın gerçekleşme biçimine bağlı olan ceza kanununda farklı bir zaman aşımı süresi öngörüldüyse değişiklik meydana gelebilir.

Araç Değer Kaybı Almak İçin Yapılacaklar

Araç değer kaybı almak için Asliye Ticaret Mahkemeleri’nde dava açmak, icra takibi yapmak ya da Sigorta Tahkim Komisyonu’na başvurmak mümkündür. Sigorta Tahkim Komisyonu'nda sigorta hukuku kapsamında çalışan uzman hakemler tarafından uyuşmazlıkların karara bağlandığı bilinmektedir. Dolayısıyla Sigorta Tahkim Komisyonu kararları mahkeme kararı olarak kabul edilir.

www.sigortatahkim.org

Komisyon tarafından 5 bin TL miktarına kadar gerçekleşen uyuşmazlıklar için verilen kararlar kesinlik kazanır. Bu miktarın üzerindeki tutarlar için İtiraz Hakem Heyeti’ne başvuru yapılabilir. Sigorta Tahkim Heyeti’ne başvuru olmadığı takdirde doğrudan icra takibi gerçekleştirilmesi ya da Asliye Ticaret Mahkemesi’nde dava açılması söz konusu olabilir.

Araç Değer Kaybı Hesaplama Adımları

Araç değer kaybı hesaplama adımları incelendiğinde birden fazla etken ön plana çıkar. Öncelikle aracın üretim yılı, yaptığı kilometre, trafiğe çıkış zamanı, modeli ve markası, hasar geçmişi dikkate alınır. Bu kriterler üzerinden inceleme yapıldığında; aracın değerli olduğu oranda kaza sonrası değer kaybının o kadar yüksek olacağı ifade edilebilir. Bununla birlikte değiştirildiği takdirde araçta değer kaybı oluşturmayacak lastik, far ve silecek gibi parçaların zarar görmesi hesaplama kapsamında tutulmaz.

Araç değer kaybı hesaplaması yaparken aracın mevcut trafik kazasından önceki piyasa değeri düşünülmelidir. Kaza sonrası ortaya çıkan değer hesaplandığı takdirde aradaki fark ortaya çıkacaktır. Kazada kusur oranı araç değer kaybı ödemesi alırken en önemli etkenlerden birisi olarak öne çıkar. Örnek olarak kazada hiç kusuru olmayan bir kişi aradaki farkın tamamını alırken; kusur yüzdesi değişiklik gösterdiğinde o oranda ödeme alınacaktır.

Örnek olarak mevcut aracın piyasa değeri 200 bin TL ise ve kaza sonrası değer kaybı ile birlikte 180 bin TL’ye düşüyorsa; aradaki 20 bin TL’lik fark yaklaşık kayıp miktarı olarak hesaplanır. Kazada kusur oranı bulunmayan bir kişi başvuru yaptığı takdirde bu miktarın tamamını alabilir. Ancak yüzde elli kusurlu olan birisi yaklaşık 10 bin TL’lik ödeme alacaktır.

Araç değer kaybı hesaplaması sigorta şirketleri tarafından yapılır ve SDDK aracılığıyla Resmî Gazete’de yayınlanan yeni düzenlemeye uygun takip edilir. Araç değer kaybı oluşması durumunda ilk olarak kaza yapılan araç sürücüsü ile kaza tespit tutanağı oluşturmak gerekir. Ayrıca aracın tamirinde ödenen miktarın faturası alınmalıdır. Ardından gerekli belgelerle araç değer kaybı işlemi için başvuru yapılır.

https://www.ifhaber.com/makale/arac-deger-kaybi-basvurusu-nasil-yapilir/?feed_id=10998&_unique_id=646b77a224c6c

sigorta haberleri

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Russell Shen: Kripto Paraların Geleceği Çok Parlak

Finansal İnovasyon ve Teknoloji Derneği’nin (FINTR) desteğiyle, KOOP Ventures tarafından bu yıl beşinci kez düzenlenen ‘Türkiye’nin ilk ve en büyük küresel finans teknolojileri etkinliği’ İstanbul Fintech Week (IFW’24), “Yakınsama: Web2 ve Web3 Dünyaları Bir Araya Geliyor” temasıyla 16 Nisan’da İstanbul Fişekhane’de başladı. Artan popülaritesiyle ön plana çıkan ve giderek artan oranda ‘yatırım aracı’ olarak tercih edilen Dijital paralar, yapay zekâ, işletmelerde finansal teknolojilerin kullanımı, ‘şubesiz bankacılık’ olarak da isimlendirilen ‘dijital bankacılık’, tokenlaştırma gibi artık gündelik dile giren kavramların uzmanlarca enine boyuna tartışılacağı IFW’24, dünyadan ve Türkiye’den alanında önde gelen 105 konuşmacıyı İstanbul’daki finans ve dijitalleşme sektör temsilcileriyle bir araya getiriyor.  İki günlük etkinlik, 35’in üzerinde sponsor ve partneriyle 6 ayrı zirvede toplam 65 oturuma ev sahipliği yapıyor. ...

Lloyd’s of London'a Giremedik

“Geçtiğimiz haftalarda bir müşterimiz ile BMS Group ’un Londra merkez ofisini ziyaret ettik. O gün, sigorta şirketlerinin yoğun olduğu, Dünya’nın en önemli sigortacılık merkezi City of London’da gerek güvenlik güçlerinin yoğunluğu gerekse de binalara girerken özel güvenlik şirketleri tarafından kimlik kontrolü yapılması dikkatimi çekmişti; ancak bu duruma herhangi bir anlam vermemiştim. Toplantılarımız ve sunumlarımız devam ederken dışarıdan bazı sesler duymaya başladık. Pencerelere doğru gittiğimizde aşağıda resimlerini göreceğiniz büyük bir protestocu ekibin pankartlar ve davullarla büyük bir yürüyüş yaptığına şahit olduk.   BMS Group İngiltere’deki dostlarımız bunun uzun zamandır planlanan ve sigorta sektörüne yönelik bir iklim değişikliği protestosu olduğunu söylediler.Misafirlerimizle birlikte daha fazla dayanamayıp, sektörümüz hakkında bu kadar organize bir protestoyu organize etmek isteyen kişileri anlamak adına onları takip ederek Lloyd's'a kadar topluluğu ta...

Almanya Vize Başvurusu Rehberi: Çalışma, Aile Birleşimi ve Turistik Vize Süreçleri

Almanya , Avrupa’nın en popüler seyahat ve çalışma noktalarından biridir. Almanya’ya gitmek isteyenler için vize süreci oldukça önemlidir. Almanya vize başvuru formu , vize başvurusu için gerekli belgeler ve vize başvuru süresi gibi detaylar, vize türüne bağlı olarak değişiklik gösterir. Bu rehberde, Almanya çalışma vizesi başvurusu , aile birleşimi başvurusu , turistik vize başvurusu ve ulusal vize süreçlerine dair tüm detayları bulabilirsiniz. Almanya Vize Türleri ve Başvuru Süreci Almanya’ya seyahat etmek isteyenler için öncelikle uygun vize türünü belirlemek önemlidir. Almanya vize türleri genellikle şu başlıklar altında sınıflandırılır: Almanya Turistik Vize Başvurusu Almanya’da kısa süreli turistik geziler için Schengen vizesi almanız gerekir. Turistik vize, 90 günü aşmayan seyahatler için düzenlenir. Başvurunuz sırasında Almanya vize başvuru formu doldurulmalı ve gerekli belgeler sunulmalıdır. Resmi bilgi için Almanya’nın Schengen vizesi hakkında detaylara...