
İlk kez 1992’de bilim kurgu romanından geçen fikir hep vardı. Arkasında ki teknoloji, sanal gerçekliğin birçok özelliğini içerecek şekilde geliştiği için tam olarak ne anlama geldiğini tanımlamak kolay değil. En basit anlamı ile; gerçek dünyaya paralel olarak var olan her şeyi kapsayan dijital bir dünya olarak tanımlayabiliriz. Evirildiği nokta da evinizden hiç çıkmadan çalışabileceğiniz, oyun oynayabileceğiniz ve insanlarla tanışabileceğiniz alternatif dünyaya doğru akıyor.

İlk açık kaynak Metaverse platformu Somniun Space‘in kurucusu ve CEO’su Arthur Sychov;
‘’ Şu an olduğu gibi sanal gerçekliğin içindeyken ortama tamamen bağlanmış durumdayım. Zihinsel ve fiziksel olarak buradayım diyebilirim. Çünkü beynimle, gözlerimle, gördüğüm her şeyle burada olduğuma inanıyorum.’’ diyor.
Bu tariften anladığımız üzere de sanal gerçekliğin uçsuz bucaksız dünyası gerçek dünyaya evirileceğini göstermektedir.
Metaverse dünyası sadece eğlence ve oyun dünyasından çıkıp, iş dünyasında işlerin değiştiği müşterilerin ihtiyaçlarının değişimlerine çevrimiçi çözümlerin araştırıldığı uluslararası bir teknoloji laboratuvarına dönüşmeye devam ediyor.
Danışmanlık firması PwC Orta Doğu’daki en yeni teknoloji laboratuvarının bulunduğu Doha’da bu çözümleri yaratmayı hedefliyor. Robotik yapay zekâ, sanal gerçeklik ve daha fazlasını kullanan PwC ‘nin teknoloji uzmanları insan bağlantısını kaybetmeden fiziksel dünyayı aşabilmek için giderek daha fazla yenilikçi çözümler buluyor.
Tabi Metaverse popülerliği arttıkça, insan etkileşimi, sosyal izolasyon ve akıl sağlığı üzerinde ki etkilerine olan endişelerde bir taraftan artıyor. Özellikle çocuk ve gençlerin çevrimiçi ortamlarda daha fazla vakit geçirmesiyle, Metaverse dünyasında kuralların net çizilmemesi anne ve babaların burayı onlar için tehlikeli hale getirebileceğinin endişesi içindeler.
Sanal gerçeklik platformları bu endişeye nasıl bakıyorlar?
Günlük kullanıcı sayısı 40 milyonun üzerinde olan Roblox’un medeniyet ve ortaklıklardan sorumlu Başkan Yardımcısı Bhaumik, ‘’ Roblox’un sanal gerçeklik platformlarını düzenlemeye ve genç kullanıcıları ile ailelerine güvenli bir şekilde oynamak için ihtiyaç duydukları becerileri sağlamaya kararlı olduklarını ‘’ ifade ediyor.
Bu da Metaverse Ekonomisinin çok çeşitli gelir akışının sunacağının göstergesidir. Bazı tahminlere göre iki yıl içinde 800 milyar dolarlık bir Pazar oluşturan Metaverse, bu da önümüzde ki 10 yılda küresel ekonomiye 3 trilyon dolar katkıda bulunabileceği anlamına gelmektedir.
https://www.ifhaber.com/kose-yazilari/moda-metaverse-sanal-evren-nedir/?feed_id=10948&_unique_id=646b30db0f557
Yorumlar
Yorum Gönder